You are currently viewing Czym są gliny zanętowe?

Czym są gliny zanętowe?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Wędkarstwo wyczynowe obejmuje wiele sztuczek, które pomagają wędkarzom przywabić ryby i uczynić połów łatwiejszym. Jednym ze środków wykorzystywanych w tym celu są tzw. gliny zanętowe. Sprawdź, co czego służą, w jaki sposób działają i jaki przynoszą efekt.

Zastosowanie gliny w zanęcie

Zanęta to rodzaj pokarmu, który wrzuca się do wody w formie niewielkich grudek. Dzięki doborowi odpowiednich składników można w ten sposób przywabić na dane miejsce określone gatunki ryb. W zależności od preferencji wędkarz może samodzielnie przygotować zanętę lub kupić gotowy produkt w sklepie. Oprócz pokarmu ważnym składnikiem zanęty jest specjalna glina zanętowa.

Glina w zanęcie pełni kilka istotnych funkcji – przede wszystkim stanowi dla niej dodatkowy ciężar, który jest pomocny, gdy wędkarz chce, by zanęta zatonęła i dotarła na dno. Oprócz tego glina w pewien sposób spaja zanętę, nie pozwalając, by składający się na nią pokarm zbyt szybko rozpadł się i rozproszył w wodzie. Odgrywa więc także rolę spoiwa.

Nie jest to jednak jedyne zastosowanie gliny zanętowej. Oprócz tego stanowi ona dodatkowy składnik, który wypełnia zanętę i ma na celu jej zubożenie. Zastosowanie wypełniaczy – takich jak np. mąka kukurydziana albo właśnie glina – sprawia, że pokarm staje się mniej sycący i ma mniej wartości odżywczych. Dzięki temu ryby, które do niego przypłynęły, nie nasycą się podczas żerowania i wciąż będą miały apetyt na przynętę. Oprócz tego glina stanowi naturalne środowisko dla różnego rodzaju robaków zanętowych – takich jak ochotki czy jokersy. Jej zastosowanie pozwoli więc przenieść je do wody w bezpieczniejszy sposób, dzięki czemu przez dłuższy czas pozostaną one w dobrym stanie, przez co ryby będą chętniej na nich żerować.

To jednak tylko niektóre właściwości zanęty. Oprócz tego może ona zmienić kolor zanęty, przyciągając do niej tym samym określone rodzaje ryb. Może również wpływać na inne jej właściwości, czyniąc ją bardziej atrakcyjną (np. poprzez przyspieszenie jej rozmycia czy tworzenie smugi pokarmu zachęcającej do żerowania).